rękawiczki bezpudrowe sklep

Nawet najlepiej przeprowadzona sterylizacja

rękawiczki bezpudrowe sklep
Jałowość Jałowość (sterylność) to nieobecność w danym materiale zdolnych do życia drobnoustrojów w ich formach wegetatywnych jak i przetrwalnikowych.
Materiał jałowy nie może zawierać bakterii ani ich przetrwalników, grzybów ani ich zarodników, pierwotniaków ani wirusów.
Jałowość osiąga się poprzez proces sterylizacji. Nawet najlepiej przeprowadzona sterylizacja nigdy nie zapewnia całkowitej jałowości sterylizowanego materiału.

Dlatego w praktyce za jałowy uznaje się materiał, w którym prawdopodobieństwo przeżycia jednej komórki mikroorganizmu jest równe lub mniejsze od 10-6.

Prawdopodobieństwo to określa wartość SAL (Sterility Assurance Level).

Jest to parametr ilościowo określający jakość wyjaławiania i musi być wyznaczany dla każdej nowej metody sterylizacji.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owo%C5%9B%C4%87

Rodzaje rękawiczek

Rękawiczki medyczne ? rodzaj rękawiczek używanych w celu zmniejszenia liczby zakażeń, głównie w opiece zdrowotnej.
Ich zakładanie jest przykładem zachowywania zasad aseptyki. Obecnie używa się właściwie wyłącznie rękawiczek jednorazowego użytku.
Najczęściej stosowane są niejałowe rękawiczki lateksowe o różnych rozmiarach, od których się jednak odchodzi ze względu na coraz częstsze przypadki alergii.

Alternatywą są rękawiczki winylowe oraz nitrylowe. Rękawice chirurgiczne to sterylny wariant rękawiczek medycznych.

Są one profilowane (nieco inaczej wygląda rękawica dla prawej i lewej dłoni) i przechowywane w oddzielnych opakowaniach z ograniczoną datą ważności.

Ich zakładanie wymaga pewnych umiejętności, aby nie dotknąć (i potencjalnie nie zakazić) zewnętrznej części rękawiczki.
Używa się ich podczas niektórych zabiegów inwazyjnych ? na przykład operacji czy cewnikowania pęcherza.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C4%99kawiczki_medyczne

Aseptyka

Aseptyka Aseptyka ? postępowanie mające na celu dążenie do jałowości pomieszczeń, narzędzi, materiałów opatrunkowych i innych przedmiotów w celu niedopuszczenia drobnoustrojów do określonego środowiska, np.
otwartej rany. Zastosowanie Aseptyczność jest to stan, w którym pomieszczenia, środki opatrunkowe, leki, narzędzia chirurgiczne i ręce operatora są wolne od żywych drobnoustrojów chorobotwórczych.
Jest to zapewnione poprzez dokładne mycie i dezynfekowanie dłoni oraz stosowanie przez zespół operacyjny wyjałowionych fartuchów, rękawiczek, narzędzi oraz odpowiednie przygotowanie sali operacyjnej (mycie, sterylizowanie sal poprzez naświetlanie promieniami ultrafioletowymi, powietrze jest przepuszczane przez filtr, zanim trafi do sali operacyjnej) i pola operacyjnego.

Oznacza to także działania zabezpieczające przed zakażeniem. Aseptyka ma też zastosowanie poza salą operacyjną, m.in.

w badaniach laboratoryjnych i bakteriologicznych, w produkcji leków i żywności. W przemyśle spożywczym oznacza proces produkcyjny, który dzięki zastosowaniu specjalnej technologii pozwala na wytwarzanie i pakowanie produktów bez użycia środków konserwujących. Historia W 1885 Polak Jan Mikulicz-Radecki użył podczas operacji rękawiczek bawełnianych, w 1887 Ernst von Bergmann wprowadził sterylizację przy użyciu pary wodnej, a w 1894 William Halsted zastosował rękawiczki z gumy. Za ojca aseptyki uważa się Gustava Adolfa Neubera, kilońskiego chirurga (1886).

Reguły aseptyki wprowadzone przez niego, niewiele zmienione, obowiązują do dziś.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aseptyka.